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RGO - Revista Gaúcha de Odontologia > Vol. 61, N° 1 (2013)

open journal systems


Ultra-structural alterations of the palatal mucosa in rats subject to a diet of alcohol / Alterações ultraestruturais da mucosa palatina de ratos submetidos a dieta alcoólica

Evanisi Teresa PALOMARI
Cesar Alexandre Fabrega CARVALHO
Marcelo Rodrigues da CUNHA



Resumo

ABSTRACT

Objective
To evaluate the possible morphological alterations of the palatal mucosa in rats subject to a diet of alcohol.

Methods
Twelve adult male animals were used, divided into two groups: control and treated. The control group received food and water ad libitum, while the treated group received the same solid diet and a solution of water and ethanol diluted to 25%. After 160 days, the animals were sacrificed and the samples of palatal mucosa were submitted to methods of transmission electronic microscopy.

Results
In the macroscopic results, a coloring alteration was seen in the palatal mucosa in the alcoholic group. In addition, the control animals presented a greater gain in body mass in relation to the treated animals (p<0.05). However, the treated animals did not lose weight during the experiment; on the contrary, they gained body mass, despite gaining less when compared to the control. In the ultra-structure of the treated group, an increase in inter-cellular space, fusion of the secretory granules and the presence of cells in a degenerative state were observed.

Conclusion
It may be deduced that there were serious morphological alterations in the palatal mucosa of rats subject to an alcoholic diet.

Indexing terms: Alcoholism. Anatomy & histology. Mouth mucosa.


RESUMO

Objetivo
Avaliar as possíveis alterações morfológicas da mucosa palatina de ratos submetidos a uma dieta alcoólica.

Métodos
Foram utilizados doze animais adultos, machos, divididos em dois grupos sendo um controle e outro tratado. O grupo controle recebeu ração e água ad libitum, enquanto o grupo tratado recebeu a mesma dieta sólida e uma solução de água e etanol diluído a 25%. Após 160 dias, os animais foram sacrificados e as amostras da mucosa palatina foram submetidas aos métodos de microscopia eletrônica de transmissão.

Resultados
Nos resultados macroscópicos, notou alteração da coloração da mucosa palatina do grupo alcoolizado. Além disso, os animais controle apresentaram maior ganho de massa corporal em relação aos animais tratados (p<0,05). Todavia, os animais tratados não perderam peso durante o período de experimento, ao contrário, os mesmos ganharam massa corporal, apesar de menor quando comparado com o controle. Na ultra-estrutura do grupo tratado, notou aumento dos espaços intercelulares, fusão dos grânulos secretores e presença de células em processo degenerativo.

Conclusão
Pode inferir que houve graves alterações morfológicas na mucosa palatina de ratos submetidos à dieta alcoólica.

Termos de indexação: Alcoolismo. Anatomia & histologia. Mucosa bucal.


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